Kolbastı diğer yöresel adıyla Hoptek

Kolbastı, Faroz Kesmesi ya da Hoptek Trabzon il merkezinde oynanılan bir halk dansının adı olmakla birlikte horon olarak adlandırılan geleneksel Karadeniz oyunlarından birisi değildir. Kolbastının popülerleşmesiyle birçok kolbastı ekibi kurulmaya başlanmıştır. Bu ekipler; Trabzon, Ankara, İstanbul, Ordu, Samsun illerinde kurularak kolbastının evrensel nitelik kazandığını gösterir birer delil olmuşlardır. Aymı zamanda Trabzon Kolbastının Patentini alıp tescillemiştir.

Kolbastı Nasıl Ortaya Çıktı!

Bir anlatıya göre 1930’lu yıllarda ağaların ve dayıların olduğu bir dönemde ortaya çıkmıştır. O dönemde Trabzon da mağaralar bulunurmuş. Faroz’da, Değirmendere’de, Arafilboyun’da, Boztepe’de. O mağaralarda ağalar dayılar alem yaparlarmış. O dönemde askerlerin kolluk kuvvetleri varmış, kolluk kuvvetleri bu alemlere baskın yaparmış. Alemcilerde basılmayalım diye kapıya erketeler koyarlarmış, gözcüler yani. Erketeler kolluk kuvvetlerini gördüğü an içeri haber getirirlermiş, içeridekiler de haberi aldıklarında seslerini kısarlarmış. Başlarmışlar söylemeye kısık sesle “GELDİLERRRRRRRRRR, BASTILARRRRRRRRR, VURDULARRRRRRRRRRRR”. Kol kuvvetleri böyle baskınlar yaptığı için oyuna kolbastı denilmiş.

Kolbastı Nasıl Oynanır?

Kolbastı bir çeşit Karadeniz dansıdır. Horon gibi yan yana değil karşılıklı oynanır. Oldukça yüksek performans gerektiren hareketli bir oyundur.

“Kolbastı oynarken eller vücuduna oyun oynarken şekil verir. Ellerini hafif arkaya doğru aşağı doğru yapacaksın.

Başkaları farklı yapabilir hiç aldırma kendi bildiğini yap. Ayaklar…Ayaklar kolbastı da en önemli etkendir. Fotoğrafa bakın.

2 ayağının üstüne zıplayarak birini sağ birini sola atacaksın. Yapamıyor musun hiç sorun değil uğraş devam et mutlaka saçmalarken olacak mutlaka diyorum bak. Çünkü ben kendimden biliyorum. 🙂 Ayakkabınızı mümkün oldukça rahat ve spor giyiniz. Çünkü ayağınızın üstüne çok zıplarsınız.

Belki oynarken zararını pek fazla hissetmezsiniz ama daha sonra ayağınız çok fena ağrıyabilir. Kolbastı figürleri yaklaşık 4-5 tanedir.Ama benim bildiğim 4 tane var.Bu figürlerden bir tanesi resimde gördüğünüz harekettir.

Ayağınızın birini öne atıp diğerini arkaya havaya doğru yapmanızdır. Bunu da pek kolay öğreneceksiniz o kadar çok zor bir hareket değil. Figürlerden biri yerinde yürümek var.

Bir ayağını kaldırıyorsun ön havaya doğru; öbür ayağını ise arkadan çektiğin ayağın yerini koyuyorsun.Bu hareketi tekrar tekrar yapıyorsun.Ama dediğim gibi hızlı olacaksın. Bir diğeri ise dönmedir.

Kendini var gücünle döndürürken sağ ayağını hep yere vurarak sür’atini artıracaksın. Bu sayede hem dengede olacaksın hem de dönerken izleyenlerin büyük bölümünde dikkat çekeceksin.

Bir diğeri ise az önce bahsettiğim gibi 2 ayağın üstüne zıplayarak bir ayağını sola bir ayağını sağa atacaksın.Ama çok hızlı bir şekilde. Kolbastı öğrenmesi zaman alan ve sürat isteyen bir oyundur.Ben yaklaşık 5 ay da öğrendim.

Daha da tam olarak öğrendiğim söylenemez.Bakın her geçen gün kolbastı oynadıkça ayağını hızlanacak.Hız kazandıkça ayaklar kolbastı isteğiniz de o kadar canlanacak. Bir bakmışsın kolbastıyı öğrenmişsin.” 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz